Novice

Novice

Energetsko učinkoviti ukrepi dosegli predpandemijsko raven, a to ni dovolj

Trendi ukrepanja na področju energetske učinkovitosti se vračajo na raven pred pandemijo, vendar ostajajo precej pod hitrostjo, ki je potrebna na brezogljični poti, ugotavlja v novem poročilu Mednarodna agencija za energijo (IEA).

Po novem poročilu IEA, ki vlade poziva, naj prevzamejo vodilno vlogo pri mobilizaciji zahtevanega povečanja naložb na tem področju, je potrebna hitra širitev tehnologij in rešitev, ki spodbujajo učinkovitejšo rabo energije v celotnem gospodarstvu, da bi ohranili globalne podnebne obljube na dosegu roke.

Svetovni napredek na področju energetske učinkovitosti se je letos povrnil na svojo hitrost pred pandemijo, vendar je bilo to že precej manj od tistega, kar bi bilo potrebno, da bi se svet postavil na pravo pot in dosegel ničelne emisije do sredine stoletja, ugotavlja novo poročilo IEA na temo energetske učinkovitosti.

Vladne politike naj bi pomagale povečati naložbe v energetsko učinkovitost za 10 odstotkov leta 2021 na skoraj 300 milijard ameriških dolarjev. A po navedbah iz poročila bi se morale skupne letne naložbe v energetsko učinkovitost po vsem svetu do leta 2030 potrojiti, da bi bile skladne s scenarijem IEA za doseganje ničelnih emisij do leta 2050.

Poročilo prihaja kmalu po koncu podnebne konference COP26 v škotskem Glasgowu in na kateri so svetovni voditelji po navedbah IEA prav tako pozvali »k hitremu povečanju energetsko učinkovitih ukrepov«.

»Energetsko učinkovitost štejemo za 'prvo gorivo', saj še vedno predstavlja najčistejši in v večini primerov najcenejši način za zadovoljevanje naših energetskih potreb,« je ob izidu poročila dejal izvršni direktor IEA Fatih Birol. Po njegovih besedah lahko z ukrepi na tem področju preprečimo najhujše posledice podnebnih sprememb, »hkrati pa ustvarimo milijone dostojnih delovnih mest in znižamo račune za energijo«.

Leta 2021 naj bi se svetovna energetska intenzivnost – ključno merilo energetske učinkovitosti gospodarstva – izboljšala (torej zmanjšala) za 1,9 odstotka, potem ko se je leta 2020 izboljšala le za 0,5 odstotka, kaže poročilo.

Svetovno povpraševanje po energiji naj bi se leta 2021 povečalo za približno 4 odstotke.

Analiza devetih velikih držav in regij, vključno s Kitajsko, Evropsko unijo in Združenimi državami, kaže, da so standardi učinkovitosti leta 2018 pomagali prihraniti približno 1.500 TWh električne energije na leto, kar je enako skupni proizvodnji iz vetra in sonca v teh državah v tem letu, izpostavlja v poročilu IEA.

Poročilo tudi ugotavlja, da ostaja, kljub napredku, velik potencial za ustvarjanje delovnih mest iz naslova ukrepov energetske učinkovitosti neizkoriščen.

Naložbe v energetsko učinkovitost stavb, ki naj bi se leta 2021 povečale za 20 odstotkov v primerjavi z ravnmi pred pandemijo, so po navedbah iz poročila »dobro uveljavljeno gonilo gradbenih delovnih mest«. Z nadaljnjim povečanjem vlaganj v energetsko učinkovite stavbe, naprave in druge ukrepe, povezane z doseganjem ničelnih emisij do leta 2050, bi lahko do leta 2030 ustvarili 4 milijone novih delovnih mest.

Ker ponuja energetska učinkovitost po navedbah IEA »nekaj najhitrejših in stroškovno najučinkovitejših ukrepov za zmanjšanje emisij CO2, bodo ukrepi učinkovitosti ključnega pomena za zapolnitev vrzeli med podnebnimi ambicijami in trenutnimi trendi«.

Poleg dobro razvitih politik energetske učinkovitosti, kot so standardi za naprave, poročilo poudarja tudi vedno pomembnejšo vlogo digitalnih tehnologij v energetski učinkovitosti prihodnosti. »Hitra uporaba digitalno povezanih naprav pomaga razširiti obseg koristi, ki jo prinaša energetska učinkovitost, ter lahko zagotovi cenejši, lažji in stroškovno učinkovitejši prehod na čisto energijo,« izpostavljajo v IEA.

Pri omenjenem poročilu gre za prvo posodobitev poročila IEA o trgu energetske učinkovitosti, odkar so vlade v letu 2021 objavile vrsto novih zavez o podpori gospodarskemu okrevanju.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
23. november 2021
73

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice